Milyen elektromos fogkefét válasszunk?

Share

Gyakori kérdés, hogy a hagyományos kézi fogkefe képes-e olyan hatékonyságra, mint az elektromos változat. Erre a kérdésre ma már tudhatjuk a választ, hiszen számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe több dentális plakkot távolít el, így képes hozzájárulni a fog- és ínybetegségek megelőzéséhez.

Ez alapján kijelenthető, hogy érdemes elektromos fogkefére váltani, ha még nem tettük. Persze felvetődik a kérdés, milyen készüléket válasszunk…

A modern készülékek között kétféle megoldással találkozunk; ezek a forgófejes és az úgynevezett szónikus fogkefék. Nem lehet kijelenteni, hogy bármelyik is jobb választást jelent, hiszen mindkettő változatnak van néhány előnyös tulajdonsága.

HIRDETÉS ⬇ A cikk folytatódik ⬇

A forgófejes elektromos fogkefék esetében a sörték egy apró gömbfejen helyezkednek el, így képesek egyszerre előre-hátra irányú, illetve forgás irányú mozgást végezni. Ez a megoldás hatékony tisztítóhatást eredményez, ráadásul a nehezen elérhető helyeket is képes megtisztítani. Nagyszerű választást jelent mindazok számára, akik hajlamosak kissé felületesen végezni a fogmosást.

Ezzel szemben a szónikus fogkefe inkább egy hagyományos fogkefére hasonlít, amelynek feje elképesztő sebességű oldalirányú mozgásra képes. Ez a mozgássebesség gyakorlatilag „szétrázza” a szennyeződéseket, így biztosítva hatékony tisztítást. A technológia szinte tökéletes, de meg kell jegyezni, hogy a maximális hatékonyság érdekében figyelmet kell fordítani a megfelelő nyéltartásra. A szónikus fogkefe elsősorban azoknak ideális, akik hajlandóak kellő alapossággal mosni a fogaikat, illetve rendelkeznek némi rutinnal az elektromos fogkefék használatát illetően.

A számunkra megfelelő elektromos fogkefe kiválasztása érdekében további tulajdonságokra is érdemes figyelmet fordítani. Rendkívül hasznos, ha a készülék rendelkezik kétperces stopperrel. Ez a funkció tulajdonképpen nem tesz más, mint félpercenként jelzést küld számunkra arról, hogy ideje másik körnegyedre váltani. Ennek a funkciónak köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy minden körnegyedre jut legalább 30 másodperc.

Hasonlóképpen hasznos feladatot lát el a nyomásérzékelő szenzor is. Amikor túl erősen préseljük a fogak felületéhez a fogkefét, a szenzor jelet küld a készüléknek, ami leállítja a motor mozgását. Ez egyfajta biztonsági kapcsoló, ami hozzájárul a kisebb-nagyobb hámsérülések megelőzéséhez, illetve a fájdalmas gyulladások kialakulásának elkerüléséhez.

Érdemes figyelmet fordítani a nyél kialakítására is. Fontos, hogy a felület kellően bordázott legyen, máskülönben a vizes-fogkrémes hab miatt a tartás rendkívül kényelmetlenné válhat. Szerencsére elmondható, hogy a neves gyártók esetében nem fordulnak elő ilyen problémák.

Szót kell ejteni az akkumulátor kapacitásáról is. A jobb készülékek esetében az akkumulátor napi kétszer két perces használatot feltételezve egy hétre elegendő töltöttséget képes felvenni – elméletileg. Gyakorlatilag viszont nem ez a helyzet, hiszen a fogkefefej mozgásintenzitása a töltést követően fokozatosan csökken, így ezeket a készülékeket is kettő-négynaponta töltenünk kell. Sőt, sokan a töltőt használják fogkefetartónak, így biztosítva minden használat esetén maximális intenzitást. Ha figyelmet fordítunk a kiválasztásra, biztosan megtaláljuk azt a változatot, ami a leginkább megfelel az igényeinknek. Válasszunk körültekintéssel és biztosak lehetünk benne, hogy szívesen használjuk majd a készüléket!

HIRDETÉS ⬇

Dániel

Senki sem annyira objektív, hogy feltevés és bizonyított tény között mindenkor különbséget tudjon tenni. Van, hogy valamiről azt hisszük, bizton tudjuk, de elszámítjuk magunkat, és visszatalálni sokszor minden, csak éppen nem egyszerű. (Ferdinand von Schirach)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.