Az olajban sült ételek az étrendünk részét képezik, noha tisztában vagyunk a nagy zsírtartalmú ételek fogyasztásának káros hatásaival. Néhány évvel ezelőtt berobbantak a piacra az úgynevezett forrólevegős sütők, amelyek egészségtudatosabb megoldást kínálnak a sültek szerelmeseinek is.
A forrólevegős sütő a hagyományos olajsütő alternatívája. Az így készített ételek lényegesen kevesebb zsiradékot tartalmaznak, hiszen a sütéshez csupán forró levegőre és egy kávéskanál olajra van szükség. A felhasznált zsiradék mennyiségének, a zárt sütőtérnek, illetve a szűrőnek köszönhetően megelőzhetjük a kellemetlen szagok terjedését is. A készített ételek legfőbb összetevője a víz, ami a sütés során gőz formájában jelentős mennyiségben távozik; az így keletkező vízpára jelentős mennyiségben szállít mikroszkopikus olajcseppeket és velük együtt szagmolekulákat, a beépített szűrő azonban megakadályozza ezek távozását. A szűrőt kényelmesen, hagyományos mosogatószerrel tisztíthatjuk.
A forrólevegős sütők változatos ételek készítését teszik lehetővé; a különböző sült burgonyákon kívül grillezett zöldségeket, húsokat készíthetünk. A magasabb felszereltséggel rendelkező sütők tészta- és egyéb ételek készítésére is alkalmasak. A viszonylag egyenletes sütésről keverőlapátok gondoskodnak, de mivel az ilyen készülékek rendkívül gyors sütést képesek biztosítani, a nagyobb darabokat érdemes legalább egyszer átforgatni.
Noha a forrólevegős sütők valóban hasznos készülékek, nagyon ritkán esik szó az esetleges kihívásokról. Azt gondolhatjuk, hogy a forrólevegős sütő megegyezik egy hagyományos tűzhely sütőterével, ez azonban nem így van. Érdemes megismerni a kifejezetten ilyen készülékhez írt recepteket, amelyek ínycsiklandó végeredménnyel örvendeztetnek meg bennünket. Ezek tartalmazzák az étel készítéséhez ajánlott optimális hőfokot és a sütési időt is. A sütési idővel ellátott receptek azért is nagyon hasznosak, mert nem látunk be a sütőtérbe, így az ételek sütési állapota nehezen ellenőrizhető.
Fontos tehát kihangsúlyozni, hogy a forrólevegős sütő és a hagyományos elektromos sütőtér jellemzően más-más módszereket kíván. A hagyományos sütőben lehetőség van a húsok és a zöldségek sütésére egyidőben, a forrólevegős sütő azonban ilyesmire nem alkalmas; ennek az oka nem a működési sajátosságokban, hanem a sütőtér méretében rejlik. A legtöbb ilyen készülék kifejezetten kis sütőtérrel rendelkezik, így legfeljebb két fő számára készíthetünk fogást egyidejűleg.
Látható, hogy az előnyös tulajdonságok messze túlszárnyalják az esetleges hátrányokat. Érdemes alaposabban megismerni a forrólevegős sütőket. A kiválasztás során fordítsunk figyelmet a tartály térfogatára, ami a készíthető ételek mennyiségét határozza meg. Lehetőleg tapadásmentes bevonattal rendelkező tartállyal szerelt készüléket válasszunk, amely szétszerelhető a könnyebb tisztítás érdekében. Ne feledkezzünk meg a teljesítményről sem; minél nagyobb a wattban kifejezett érték, a készülék annál gyorsabb sütést végez, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy már az 1200-1500 wattos készülékek képesek kiszolgálni az átlagos igényeket.