Amit a forrólevegős sütőkről tudni érdemes…

Share

Az olajban sült ételek az étrendünk részét képezik, noha tisztában vagyunk a nagy zsírtartalmú ételek fogyasztásának káros hatásaival. Néhány évvel ezelőtt berobbantak a piacra az úgynevezett forrólevegős sütők, amelyek egészségtudatosabb megoldást kínálnak a sültek szerelmeseinek is.

A forrólevegős sütő a hagyományos olajsütő alternatívája. Az így készített ételek lényegesen kevesebb zsiradékot tartalmaznak, hiszen a sütéshez csupán forró levegőre és egy kávéskanál olajra van szükség. A felhasznált zsiradék mennyiségének, a zárt sütőtérnek, illetve a szűrőnek köszönhetően megelőzhetjük a kellemetlen szagok terjedését is. A készített ételek legfőbb összetevője a víz, ami a sütés során gőz formájában jelentős mennyiségben távozik; az így keletkező vízpára jelentős mennyiségben szállít mikroszkopikus olajcseppeket és velük együtt szagmolekulákat, a beépített szűrő azonban megakadályozza ezek távozását. A szűrőt kényelmesen, hagyományos mosogatószerrel tisztíthatjuk.

A forrólevegős sütők változatos ételek készítését teszik lehetővé; a különböző sült burgonyákon kívül grillezett zöldségeket, húsokat készíthetünk. A magasabb felszereltséggel rendelkező sütők tészta- és egyéb ételek készítésére is alkalmasak. A viszonylag egyenletes sütésről keverőlapátok gondoskodnak, de mivel az ilyen készülékek rendkívül gyors sütést képesek biztosítani, a nagyobb darabokat érdemes legalább egyszer átforgatni.

HIRDETÉS ⬇ A cikk folytatódik ⬇

Noha a forrólevegős sütők valóban hasznos készülékek, nagyon ritkán esik szó az esetleges kihívásokról. Azt gondolhatjuk, hogy a forrólevegős sütő megegyezik egy hagyományos tűzhely sütőterével, ez azonban nem így van. Érdemes megismerni a kifejezetten ilyen készülékhez írt recepteket, amelyek ínycsiklandó végeredménnyel örvendeztetnek meg bennünket. Ezek tartalmazzák az étel készítéséhez ajánlott optimális hőfokot és a sütési időt is. A sütési idővel ellátott receptek azért is nagyon hasznosak, mert nem látunk be a sütőtérbe, így az ételek sütési állapota nehezen ellenőrizhető.

Fontos tehát kihangsúlyozni, hogy a forrólevegős sütő és a hagyományos elektromos sütőtér jellemzően más-más módszereket kíván. A hagyományos sütőben lehetőség van a húsok és a zöldségek sütésére egyidőben, a forrólevegős sütő azonban ilyesmire nem alkalmas; ennek az oka nem a működési sajátosságokban, hanem a sütőtér méretében rejlik. A legtöbb ilyen készülék kifejezetten kis sütőtérrel rendelkezik, így legfeljebb két fő számára készíthetünk fogást egyidejűleg.

Látható, hogy az előnyös tulajdonságok messze túlszárnyalják az esetleges hátrányokat. Érdemes alaposabban megismerni a forrólevegős sütőket. A kiválasztás során fordítsunk figyelmet a tartály térfogatára, ami a készíthető ételek mennyiségét határozza meg. Lehetőleg tapadásmentes bevonattal rendelkező tartállyal szerelt készüléket válasszunk, amely szétszerelhető a könnyebb tisztítás érdekében. Ne feledkezzünk meg a teljesítményről sem; minél nagyobb a wattban kifejezett érték, a készülék annál gyorsabb sütést végez, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy már az 1200-1500 wattos készülékek képesek kiszolgálni az átlagos igényeket.

HIRDETÉS ⬇

Dániel

Senki sem annyira objektív, hogy feltevés és bizonyított tény között mindenkor különbséget tudjon tenni. Van, hogy valamiről azt hisszük, bizton tudjuk, de elszámítjuk magunkat, és visszatalálni sokszor minden, csak éppen nem egyszerű. (Ferdinand von Schirach)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.