Ezért érdemes rendszeresen fekete teát fogyasztani

Share

A fekete tea nem csak egy ízletes ital – számos olyan előnye is van, amely elősegítheti az egészséget és a jó közérzetet. Az energia és az éberség fokozásától kezdve a megfázás elleni küzdelmen át a szív egészségének javításáig a fekete tea számos egészségügyi előnnyel bír, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat. Kíváncsi vagy, mire jó a fekete tea? Összeállítottunk egy listát a fekete tea egészségre gyakorolt előnyeiről.

Antioxidánsokban gazdag

A camellia sinensis növényből készült többi teafajtához hasonlóan a fekete tea is rendkívül magas antioxidáns-tartalmú. Az antioxidánsok a szervezetben lévő szabad gyökök csökkentésére és a sejtek egészségének elősegítésére szolgálnak, sőt, segíthetnek a degeneratív betegségek és a rák bizonyos formáinak megelőzésében is. Mivel a fekete tea magas antioxidáns-tartalmú, az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek számos előnyét biztosítja.

Fokozza a szív egészségét

A fekete teával kapcsolatban számos tanulmányban kimutatták, hogy elősegíti a szív egészségének javítását. A fekete tea flavanoidokat tartalmaz, amelyek a fekete tea számos fontos egészségügyi előnyének kulcsát jelentik. A flavanoidok segíthetnek megelőzni a plakkok felhalmozódását a szervezet artériáiban, ami csökkenti a szívre nehezedő stresszt. Bár a kutatások még folynak, a fekete tea fogyasztása összefüggésbe hozható a szívroham és a szélütés kockázatának csökkenésével is.

Csökkenti az LDL-koleszterinszintet

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az általános szívegészségügyön túl a fekete tea csökkentheti a vérben lévő LDL-koleszterinszintet, ami az úgynevezett „rossz” koleszterint. Más kutatások azt találták, hogy bár az össz- vagy HDL-koleszterinre nem mindig van hatással, az LDL-koncentrációt jelentősen csökkentheti.

Növeli az energiaszintet és az éberséget

Akár egy jó csésze teát keresel reggelente, akár egész napra szeretnél lendületet kapni, a fekete tea energizáló ital, amely segíthet növelni az éberséget és a koncentrációt. A fekete tea mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz (körülbelül feleannyi, mint egy csésze kávé.) Ez egy kisebb energialöketet ad, anélkül, hogy a túlzott koffeinfogyasztás okozta idegesség vagy egyéb negatív mellékhatások jelentkeznének. A fekete teában lévő koffein a teában szintén jelen lévő teaninnal kombinálva segít a koncentráció és az éberség fokozásában.

Javítja a szájüreg egészségét

Más koffeintartalmú italokkal ellentétben, amelyek rengeteg cukrot tartalmazhatnak, a tea bizonyítottan jót tesz a száj egészségének. Tanulmányok kimutatták, hogy a fekete tea olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megtámadják a szájban lévő káros baktériumokat, így segíthet megelőzni a lepedék kialakulását. A fekete tea korlátozza a savtermelést is, amely szuvasodást okozhat. Bár a fekete tea nem helyettesíti a szokásos gyakorlatokat, mint a fogmosás és a fogselyem használata, de egy plusz lökést adhat a szájhigiéniának.

Ne csak főzetként igyuk!

Európában a teára szinte kizárólag forrázott italként gondolunk; fogunk egy vízforralót és 5 perc alatt elkészítjük a kedvenc italunkat. A sokrétű egészségügyi előnyök miatt azonban érdemes más felhasználási módokat is kipróbálni. A fekete tea füstös ízt ad a vörös húst vagy gombát tartalmazó leveseknek. Az ételek fekete teában való párolása sajátos aromát ad az ételeknek. Ha a rizs vagy a bab főzésekor a vizet teára cseréljük, kellemes füstös aromát kölcsönözhetünk az ételeknek. A tejbe áztatott fekete tea a pudingok nagyszerű „fűszere” is.

Dániel

Senki sem annyira objektív, hogy feltevés és bizonyított tény között mindenkor különbséget tudjon tenni. Van, hogy valamiről azt hisszük, bizton tudjuk, de elszámítjuk magunkat, és visszatalálni sokszor minden, csak éppen nem egyszerű. (Ferdinand von Schirach)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük