Egészséges-e a napraforgóolaj?

Share

A napraforgóolajat a közönséges napraforgó növény magjainak préselésével állítják elő. Gyakran reklámozzák egészséges olajként, mivel telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív egészségére.

A napraforgóolaj lehetséges előnyei azonban a típusától és tápanyag-összetételétől is függnek. Ráadásul a túl sok napraforgóolaj használata árthat az egészségnek. Ez a cikk a napraforgóolaj különböző típusait, azok lehetséges előnyeit és hátrányait mutatja be, valamint rámutat abban, miben különbözik a napraforgó olaj más növényi olajoktól.

A napraforgóolaj különböző típusai

Az európai piacokon jellemzően négyféle napraforgóolaj kapható, amelyek mindegyike különböző zsírsavösszetételű napraforgómagból készül.

Ezek közé tartozik :

  • a magas linolsavtartalmú (68% linolsav),
  • a közepes olajsavtartalmú (65% olajsav),
  • a magas olajsavtartalmú (82% olajsav) és
  • a magas sztearinsav/magas olajsavtartalmú (72% olajsav, 18% sztearinsav).

Ahogy a nevük is mutatja, egyes napraforgóolajok magasabb linolsav- vagy olajsavtartalommal rendelkeznek.

A linolsav, közismert nevén omega-6, egy többszörösen telítetlen zsírsav, amelynek szénláncában két kettős kötés található. Eközben az olajsav, vagy omega-9, egy egyszeresen telítetlen zsírsav, egy kettős kötéssel. Ezek a tulajdonságok teszik őket szobahőmérsékleten folyékonnyá.

A linolsav és az olajsav egyaránt energiaforrás a szervezet számára, és hozzájárul a sejtek és szövetek szilárdságához. A főzés során azonban eltérő módon reagálnak a hőre, ezért eltérő hatással lehetnek az egészségre.

A magas sztearintartalmú/magas olajsavtartalmú napraforgóolaj is tartalmaz sztearinsavat, egy telített zsírsavat, amely szobahőmérsékleten szilárd, emiatt az ilyen készítményekkel nem igazán találkozhatunk a boltok polcain. Ezt a fajta napraforgóolajat nem otthoni felhasználásra szánják, hanem csomagolt élelmiszerekben, fagylaltokban, csokoládékban és más élelmiszeripari termékekben találkozhatunk velük.

A napraforgóolaj-fogyasztás lehetséges előnyei

A napraforgóolaj valamennyi állítólagos előnye a magas olajsavtartalmú fajtákhoz kapcsolódik, különösen azokhoz, amelyek legalább 80% olajsavat tartalmaznak. Egyes kutatások szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend segíthet csökkenteni a magas koleszterinszintet és ezáltal a szívbetegségek kockázatát.

Egy 15 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálat szerint azoknál, akik 10 héten keresztül magas olajsavtartalmú napraforgóolajban gazdag étrendet fogyasztottak, jelentősen alacsonyabb volt a vér LDL (rossz) koleszterin és triglicerid szintje, mint azoknál, akik hasonló mennyiségű telített zsírt tartalmazó étrendet fogyasztottak.

Egy másik, 24 magas vérzsírszintű emberen végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy a magas olajsavtartalmú napraforgóolajat tartalmazó étrend 8 héten át történő fogyasztása a HDL (jó) koleszterinszint jelentős növekedéséhez vezetett, szemben a napraforgóolaj nélküli étrenddel.

Az ilyen jellegű tanulmányok lehetővé tették, hogy a magas olajsavtartalmú napraforgóolajat olyan élelmiszerként tüntessék fel, amely segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, ha telített zsírok helyett használják. Ennek ellenére a napraforgóolaj lehetséges szívegészségügyi előnyeit alátámasztó bizonyítékok nem meggyőzők, és további kutatások indokoltak.

A fogyasztással járó hátrányok

Annak ellenére, hogy bizonyítékok utalnak a napraforgóolaj egészségügyi előnyeire, aggodalomra ad okot, hogy fogyasztása negatív egészségügyi következményekkel is járhat.

A napraforgóolaj azon fajtái, amelyek nem magas olajsavtartalmúak, több linolsavat, más néven omega-6-ot tartalmaznak. A közepes olajsavtartalmú napraforgóolaj az egyik leggyakrabban használt fajta, amely 15-35% linolsavat tartalmaz.

Bár az omega-6 olyan esszenciális zsírsav, amelyet az embernek a táplálkozással kell biztosítania a szervezete számára, aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy túl nagy mennyiség fogyasztása gyulladásokhoz vezethet, és ezzel összefüggésben egészségügyi problémák jelentkeznek. Ennek oka, hogy a linolsav arachidonsavvá alakul át, amely gyulladáskeltő vegyületeket termelhet. A növényi olajokból származó linolsav túlzott fogyasztása a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak csökkent bevitelével párosulva negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet.

Az állatkísérletek arra utalnak, hogy az omega-6-ból a szervezetben keletkező arachidonsav növelheti a gyulladásos markereket és olyan jelzőanyagokat, amelyek elősegítik a súlygyarapodást és elhízást okoznak.

Oxidáció és aldehidek

A napraforgóolaj egy másik negatív aspektusa, hogy potenciálisan mérgező vegyületek szabadulnak fel belőle, ha többször 180 °C körüli hőmérsékletre melegítik. A napraforgóolajat gyakran használják a magas hőfokon történő főzéshez, mivel magas a füstpontja. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a magas füstpont nem garancia az olaj hőstabilitására.

Egy tanulmány szerint a napraforgóolaj szabadította fel a legnagyobb mennyiségű aldehidet, összehasonlítva más növényi alapú olajokkal, háromféle sütési technikákat alkalmazva. Az aldehidek mérgező vegyületek, amelyek károsíthatják a DNS-t és a sejteket, és így hozzájárulhatnak olyan betegségek kialakulásához, mint a szívbetegségek és az Alzheimer-kór.

Minél hosszabb ideig van hőhatásnak kitéve a napraforgóolaj, annál több aldehidet bocsát ki. Ezért a napraforgóolaj biztonságosabb felhasználási módja lehet a kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés.

Napraforgóolaj vs. más étolajok

A kutatások alapján a magas olajsavtartalmú napraforgóolaj kis mennyiségű fogyasztása csekély előnyökkel járhat a szív egészsége szempontjából.

A magas linolsavtartalmú vagy közepes olajsavtartalmú napraforgóolajok valószínűleg nem rendelkeznek ugyanezekkel az előnyökkel, ráadásul magas hőmérsékleten történő sütés során még veszélyes vegyületek is keletkezhetnek.

Az olíva- és az avokádóolajok szintén gazdagok egyszeresen telítetlen olajsavban, de kevésbé mérgezőek hevítéskor.

A többszörösen telítetlen zsírsavakban szegény olajok, például a magas olajsavtartalmú napraforgó-, repce- és pálmaolajok stabilabbak a főzés során, mint a magas linolsavtartalmú napraforgóolaj.

Ezért, bár a napraforgóolaj kis mennyiségben megfelelő választás, számos más olaj nagyobb előnyöket kínál, és jobban teljesít a magasabb hőfokon történő főzés során.

Összefoglalás

A magas olajsavtartalmú napraforgóolajról vélelmezhetjük, hogy bizonyos előnyökkel jár a szív egészségére nézve.

A napraforgóolajról azonban bebizonyosodott, hogy magasabb hőmérsékleten történő melegítéskor idővel mérgező vegyületek szabadulnak fel. Egyes fajták magas omega-6-tartalmúak, ezáltal túlzott fogyasztás esetén hozzájárulhatnak gyulladások kialakulásához.

Összességében a napraforgóolaj használata alacsonyabb hőfokon valószínűleg biztonságos. Az avokádó- és az olívaolaj jobb választás lehet, amelyek stabilabbak a hevítés során. Végső soron, ha többféle olajat használunk különböző ételek készítéséhez, az a zsírtípusok jobb egyensúlyát eredményezheti az általános étrendünkben.

FORRÁS: Készült a HealthLine.com cikke nyomán

Máté

Az újságírók sem tökéletesebbek, mint bármely más szakma képviselői. De az újságírói etikát követők munkája minőségileg más, mint azoké, akik kivonják magukat alóla. (Timothy D. Snyder)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük