Ez a 8 milliárd dolláros teknős alakú jacht nem tréfa

Share

Egy olasz tervezőiroda, a Lazzarini Design Studio egy hatalmas hajó terveit készítette el, amely egy túlméretezett teknősbéka alakú, kinyújtott uszonyokkal rendelkező hajóra hasonlít. A hajó olyan nagy, hogy még csak nem is szuperjachtnak nevezik, hanem a tervezők inkább terayachtként jellemezték. Ennek megfelelően különleges nevet kapott, a Pangeos-t, amely az ősi szuperkontinensre utal, amely egykor a Föld szinte valamennyi szárazföldjét magába foglalta.

Lazzarini szerint a hajó elég nagy lesz ahhoz, hogy különböző hoteleket, apartmanokat, társasházakat, bevásárlóközpontokat, parkokat és egyéb kényelmi létesítményeket tartson fenn akár 60.000 vendég számára. A jachtnak még hajó- és repülőgép-kikötői is lesznek, hogy a vendégek akkor is meglátogathassák, amikor a Pangeos nem a szárazföld közelében horgonyoz. Ami azért hasznos, mert a cég egyelőre nem tervez szigorú útvonalat, inkább arra számít, hogy a teknős egyszerűen körbejárja a világot.

Az 550 méter hosszú és a legszélesebb pontján 610 méter széles hajó a valaha épített legnagyobb úszó szerkezet lesz. Persze csak akkor, ha megépül, ami önmagában is egy újabb akadály. Ahogy a Pangeos honlapja magyarázza, „a terayachtnak terashipyardra van szüksége”, ami jelenleg nem létezik. Lazzarini jelenleg Szaúd-Arábia partjait javasolta az építés ideális helyszínéül.

Mivel a cél általában a légellenállás minimalizálása, a hajók nem térnek el a szokásos V alakú formától, és még ritkábban formálnak tengeri állatokat, de a Pangeos uszonyai minden tekintetben különlegességnek számítanak. A vállalat szerint a végtagok a hullámok mozgási energiáját fogják fel, ami lehetővé teszi, hogy a hajó károsanyag-kibocsátás nélkül cirkáljon. A tetőteret napelemekkel is felszerelnék, amelyek szükség esetén további energiát biztosítanának, de elektromos motorok is szerepelnek a tervekben.

A cég szerint a hatalmas hajó megépítésének összköltsége nem kevesebb, mint 8 milliárd dollár lesz. Az építkezés legalább nyolc évig tart majd, és Lazzarini szerint ez 2025 előtt el sem kezdődhet. A vaskos árcédula és a jelentős várakozási idő miatt a cég elővarázsolt egy tervet, hogy mindkettőt enyhítse. Az NFT crowdfunding-projektként tervezett cég „Unreal Estate”-et árul, amely lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy virtuális beszállójegyeket, szállodai szobákat vagy akár házakat vásároljanak a jacht metaversenyes változatához, amely a cég szerint 2023-ra lesz készen a (virtuális) beszállásra.

FORRÁS: architecturaldigest.com, Fotó: Lazzarini Design Studio

Máté

Az újságírók sem tökéletesebbek, mint bármely más szakma képviselői. De az újságírói etikát követők munkája minőségileg más, mint azoké, akik kivonják magukat alóla. (Timothy D. Snyder)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük