Megtakarítás és hatékonyság – Milyen mosógépet vegyek?

Share

A megfelelő mosógép kiválasztása kihívás elé állítja a családokat. Mindenki törekszik a legjobb ár-érték arány megtalálására, nem nehéz azonban elveszni a különböző tulajdonságok és paraméterek útvesztőjében. Arra a kérdésre kerestük a választ, milyen mosógépet érdemes vásárolni 2022-ben?

Válasszunk jól, hogy sokáig bírja!

Elsőként azonban érdemes tisztázni egy gyakran felvetődő kérdést: mi a valóságalapja annak az állításnak, miszerint napjaink készülékei jelentősen rövidebb élettartammal rendelkeznek, mint a régebbiek?

A megkérdezett szakeladó szerint a kérdés nem alaptalan, hiszen a felgyorsult innováció miatt a felhasználók 8-10 év után a jó állapotban lévő gépektől is megválnak. Jobb esetben ezek újrahasznosított alapanyagként végzik, rosszabb esetben virágtartóként, még rosszabb esetben szemétként végzik. A gyors cserék miatt a gyártók kénytelenek voltak optimalizálni a gyártási folyamataikat és az anyaghasználatot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a mai mosógépeket ne használhatnánk rendeltetésszerűen akár 20 évig vagy még tovább. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy nagycsaládos háztartásban, ahol napi rendszerességgel kell mosni, nem ideális választás egy belépőkategóriás készülék – fogalmaz a szakeladó.

Megfelelő típus a helytakarékosság szolgálatában

A hazai kereskedelmi kínálatot három különböző típus alkotja. Ezek a hagyományos elöltöltős, a felültöltős, valamint a keskeny elöltöltős változatok. Noha rendelkeznek néhány eltérő tulajdonsággal, a helytakarékosság szemszögéből érdemes megfontolni a kérdést, milyen típusra van szükségünk.

A hagyományos elöltöltős mosógépek kiváló hatásfokkal képesek működni. Érdemes ilyet választani, ha rendelkezésre áll kellő nagyságú szabad terület. Rendszerint jelentős dobkapacitás társul hozzájuk, így nagycsaládok számára is jó választást jelentenek. Tény viszont, hogy kifejezetten nagy a helyigényük; nem csak a készülék alapterületével kell számolni, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is.

A helytakarékosság bajnokai a felültöltős gépek. Ezek alapterülete lényegesen kisebb a hagyományos változatokénál, ráadásul az előrefelé nyíló ajtó helyigényével sem kell számolnunk esetükben. Ugyanakkor tudni kell róluk, hogy a szerkezeti felépítésük és a működési sajátosságuk miatt kevésbé energiatakarékosak, mint az elöltöltős társaik.

Az említett két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni a keskeny elöltöltős mosógépek, ám ezek inkább a hagyományos változatokhoz állnak közel; energiatakarékosak, de a helyigényük lényegesen nagyobb a felültöltős gépekhez képest.

Márkaválasztás okosan

A márkaválasztás kihívás elé állítja a legtudatosabb vásárlókat is. Mindenkinek van egy ismerőse, aki meleg szívvel ajánlja valamelyik márkát, és van egy másik ismerős, aki épp óvva int tőle. Látni kell, senkinek sincs tapasztalata minden széleskörűen elterjedt márka több típusával, ráadásul jelentős átfedések jellemzik a piacot; egyes Bosch mosógépek szinte teljes egészében megegyeznek egyes Fagor és Whirlpool változatokkal, az AEG pedig Electrolux szakmai háttérrel rendelkezik, így ezek esetében egyiket ajánlani, másikat elutasítani picit ellentmondásos lenne.

Ha bemegyünk egy szervizbe vagy megkérdezünk néhány mosógépszerelőt, mely készülékkel van leggyakrabban dolguk, valószínűleg a Whirlpool márkát fogják említeni. Azonban látni kell, hogy a Whirlpool hosszú ideje piacvezető Magyarországon – kiváló ár-érték arányának köszönhetően –, így egyáltalán nem meglepő, hogy ezek a gépek kerülnek szervizbe a legnagyobb számban.

A gyártók – érthető módon – törekednek arra, hogy minél több árkategóriában jelen legyenek a termékeikkel, éppen ezért számos márka esetében találkozunk belépőkategóriás és akár felsőkategóriás készülékekkel is. A skatulyázás így már nehezebb, de nem lehetetlen.

Egyre nehezebb 100 ezer alatt megfelelő ár-érték aránnyal rendelkező készüléket találni, de érdemes keresni az ilyen ajánlatokat is, ha olcsó mosógépet szeretnénk vásárolni. A Zanussi megbízható márka, kifejezetten jelentős piaci részesedéssel hazánkban, ennek megfelelően a szervizhálózata is kiterjedt. A Beko a mai napig feltörekvő márkának mondható, egyre nagyobb piaci jelenléttel, amely abszolút vezető pozícióra tör a régióban. Jó ár-érték arányt képviselnek az Indesit és az Ariston gépek is, azonban a nem kiszerelhető dob és a rozsdásodási problémák miatt ezektől sokan óvakodnak.

Némileg jobb megoldásokat alkalmaz az AEG és az Electrolux (ezek egy párt alkotnak), illetve fejlett elektronikai megoldásokat alkalmaznak, aminek köszönhetően az ilyen jellegű meghibásodások is ritkábbak. Az LG kifejezetten nagy figyelmet fordít az anyagvédelemre, a rozsdásodás megelőzésére, illetve az elektronikai eszközök minőségére; ennek megfelelően ennél a gyártónál már jelentős kínálatot találunk magasabb osztályba sorolható eszközökből is. A közvélekedés szerint az elérhető legmagasabb minőséget a Miele gépek képviselik; innovatív megoldások, energiatakarékossági funkciók és kényelmi extrák egész sora áll rendelkezésre, persze lényegesen magasabb áron…

Szubjektív vélemény a márkákról

Lajos 16 éve foglalkozik háztartási nagygépek – elsősorban mosógépek – márkafüggetlen szervizelésével. Kikértük a véleményét a kérdésben, mennyire fontos a márkaválasztás, illetve létezik-e olyan gyártó, amely kiemelkedik a mezőnyből ár-érték arány tekintetében, esetleg épp óvakodni kellene tőle. Lajos szerint…

…elsősorban arra kell figyelni, hogy a kiterjedt szervizhálózattal, pótalkatrészellátással és garanciális háttérrel rendelkező gyártótól vásároljunk. Ennek a kritériumnak minden közismert márka megfelel. Ennek ellenére felbukkannak olyan gyártmányok, amelyek neve teljesen ismeretlenül cseng, vagy épp ismert, de inkább a konyhai kisgépek piacán találkoztunk velük. Ha nem szívesen vállaljuk a kísérleti nyúl szerepét, ezeket érdemes egyelőre kerülni.

Mennyi ruhát mosnánk egyszerre?

A mosógépek egyik legfontosabb és a gyártók által leghangosabban kommunikált tulajdonsága a dobkapacitás, avagy a betölthető ruhák mennyisége. Nincs egységes recept, de ha fogalmunk sincs, mekkora dobra van szükségünk, érdemes megfontolnunk az általános ajánlást; eszerint egyedül élőknek 3-5 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak 7-10 kg dobkapacitás lehet ajánlott.

Természetesen az ilyen általános szabályokat felülírhatják a mosási szokásaink, illetve a ruháink koszolódásának gyorsasága és szennyezettsége.

Meg kell említeni az úgynevezett súlyautomatikát, ami a felhasznált víz mennyiségét képes a töltet nagyságához igazítani. Ilyen módon a villamos energia felhasználása is optimális lehet, ami energiamegtakarítást eredményez.

Amit a zajszintről tudni kell

Mosógép választás során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a zajszint kérdését. Minden mosógép használata zajjal jár; nagyobb fordulatszám esetén jellemzően hangosabbak, éppen ezért meg kell különböztetnünk a mosás és a centrifugálás zajszintjét.

Tudni kell azt is, hogy a decibel-skála nem lineáris, hanem logaritmikusan változó skála. Ez azt jelenti, hogy 60 és 70 dB zajszint között nagyobb a különbség, mint a 40 és 50 dB között. Ez a magyarázata annak, hogy a madárcsiripelés nagyjából 60 dB zajszinttel rendelkezik, egy sugárhajtómű pedig „csak” 130-cal.

A legtöbb mosógép mosás közben 50-60 dB zajt kell, centrifugahasználat közben ez 60-70 dB körül alakul. Abban az esetben, ha a készülékez nyitott ajtók mögött vagy az életterünkben kényszerülünk elhelyezni, netalán rendszeresen mosnánk késő esti órában, mindenképpen érdemes megfontolni egy zajcsökkentő fejlesztésekkel rendelkező gép vásárlását. Az ilyen mosógépek jellemzően halkabb motorral, kisebb vibrációval és zajszigetelő megoldásokkal rendelkeznek.

HIRDETÉS ⬇

Dániel

Senki sem annyira objektív, hogy feltevés és bizonyított tény között mindenkor különbséget tudjon tenni. Van, hogy valamiről azt hisszük, bizton tudjuk, de elszámítjuk magunkat, és visszatalálni sokszor minden, csak éppen nem egyszerű. (Ferdinand von Schirach)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük