A konyak egy igazán érzéki ital, amely képes egyszerre magában ötvözni több olyan tulajdonságot is, ami igazán különlegessé képes tenni. Ez a francia nedű nem szakad el szülőföldjétől, és a hűsége a hagyományok felé is megmutatkozik.
Kifinomult és nemes nedű
Nem véletlenül került fel a konyak a Prémium Italnagykereskedés Online webáruház virtuális polcaira, hiszen igazán exkluzív termékről van szó. Már a gondos előállítási folyamat is azt ígéri, hogy egy karakteres és minőségi italt kortyolhatunk, ha mellette döntünk.
Hogyan készül a konyak?
Egy összetett, ráadásul időben is nagyobb távot felölelő folyamatról van szó, éppen emiatt a konyak sosem lesz silány vagy összecsapott nedű. Már ott megalapozódik a színvonal, hogy kizárólag gondosan válogatott szőlők képezhetik az alapját, amelyeknél a szüretelés is precíz odafigyelés mellett zajlik.
A szüretet követően előbb must készül belőle, amit aztán lepárlási eljárásnak vetnek alá, két alkalommal. Ezzel a lépéssel érhető el ugyanis az a páratlan tisztaság, valamint az egyedi zamat, ami majd a jó konyak jellemzője lesz. Persze a történetnek itt még koránt sincs vége. Más italok gyártása során is fontos szerepet játszik a tölgyfahordós érlelés, és ez ebben az esetben sincs másképp.
A hordókban eltöltött idő jelentőségét tükrözi az is, hogy erről a tényezőről még a palackokról is tudunk tájékozódni. Hogyan? És miért olyan meghatározó ez az információ?
Jelölések a konyakosüvegeken
VS, VSOP és XO. Ismerős valamelyik? Mindegyik egy-egy angol rövidítés, amelynél nem is annyira a név lesz fontos, de azért nézzük ezeket is meg: az első a Very Specialt jelöli, a második a Very Superior Old Pale-t, míg az utolsó az Extra Oldot.
Ezek árulkodnak arról, hogy mennyi időn keresztül érlelték azokban a bizonyos tölgyfahordókban azt a konyakot, ami most olyan szép aranybarnasággal az üvegünkben csillog. A sorrend nem véletlen, a leghosszabban az XO konyakokat érlelték, minimum tíz esztendőn át, mégpedig azért, hogy a legteljesebb illat- és ízvilág váljon elérhetővé ezáltal. Amennyiben a cél a legmagasabb minőségű konyak kiválasztása, akkor keressük a címkéken ezt a jelölést!
Milyen zamat vár bennünket, amikor belekortyolunk?
Ez természetesen nem független a márkától sem, szóval ha a kedvencünket keressük, érdemes adni egy esélyt többfélének is: ott van például a Hennessy, a Meukow, a Martell vagy a Courvoisier, csak hogy néhányat említsünk.
Általánosságban azonban megfogalmazhatunk így is néhány jellegzetességet. A konyak esetében ugyanis mindig egy összetett ízvilág fog fogadni bennünket, ugyanakkor megvannak a maga domináns ízjegyei is emellett, mint amilyen a vanília, illetve a karamell. Minél több ideig pihent az ital a tölgyfahordókban, ezek az árnyalatok annál erőteljesebbé, illetve kompaktabbá válnak. Pontosan ez az oka annak, hogy érdemes megízlelni legalább egyszer a prémiumminőséget is, ha konyakokról van szó.