Elegancia és egy csipet titokzatosság: a konyak képes rabul ejteni a szíveket!

Share

A konyak egy igazán érzéki ital, amely képes egyszerre magában ötvözni több olyan tulajdonságot is, ami igazán különlegessé képes tenni. Ez a francia nedű nem szakad el szülőföldjétől, és a hűsége a hagyományok felé is megmutatkozik.

Kifinomult és nemes nedű

Nem véletlenül került fel a konyak a Prémium Italnagykereskedés Online webáruház virtuális polcaira, hiszen igazán exkluzív termékről van szó. Már a gondos előállítási folyamat is azt ígéri, hogy egy karakteres és minőségi italt kortyolhatunk, ha mellette döntünk.

Hogyan készül a konyak?

Egy összetett, ráadásul időben is nagyobb távot felölelő folyamatról van szó, éppen emiatt a konyak sosem lesz silány vagy összecsapott nedű. Már ott megalapozódik a színvonal, hogy kizárólag gondosan válogatott szőlők képezhetik az alapját, amelyeknél a szüretelés is precíz odafigyelés mellett zajlik.

A szüretet követően előbb must készül belőle, amit aztán lepárlási eljárásnak vetnek alá, két alkalommal. Ezzel a lépéssel érhető el ugyanis az a páratlan tisztaság, valamint az egyedi zamat, ami majd a jó konyak jellemzője lesz. Persze a történetnek itt még koránt sincs vége. Más italok gyártása során is fontos szerepet játszik a tölgyfahordós érlelés, és ez ebben az esetben sincs másképp.

A hordókban eltöltött idő jelentőségét tükrözi az is, hogy erről a tényezőről még a palackokról is tudunk tájékozódni. Hogyan? És miért olyan meghatározó ez az információ?

Jelölések a konyakosüvegeken

VS, VSOP és XO. Ismerős valamelyik? Mindegyik egy-egy angol rövidítés, amelynél nem is annyira a név lesz fontos, de azért nézzük ezeket is meg: az első a Very Specialt jelöli, a második a Very Superior Old Pale-t, míg az utolsó az Extra Oldot. 

Ezek árulkodnak arról, hogy mennyi időn keresztül érlelték azokban a bizonyos tölgyfahordókban azt a konyakot, ami most olyan szép aranybarnasággal az üvegünkben csillog. A sorrend nem véletlen, a leghosszabban az XO konyakokat érlelték, minimum tíz esztendőn át, mégpedig azért, hogy a legteljesebb illat- és ízvilág váljon elérhetővé ezáltal. Amennyiben a cél a legmagasabb minőségű konyak kiválasztása, akkor keressük a címkéken ezt a jelölést!

Milyen zamat vár bennünket, amikor belekortyolunk?

Ez természetesen nem független a márkától sem, szóval ha a kedvencünket keressük, érdemes adni egy esélyt többfélének is: ott van például a Hennessy, a Meukow, a Martell vagy a Courvoisier, csak hogy néhányat említsünk. 

Általánosságban azonban megfogalmazhatunk így is néhány jellegzetességet. A konyak esetében ugyanis mindig egy összetett ízvilág fog fogadni bennünket, ugyanakkor megvannak a maga domináns ízjegyei is emellett, mint amilyen a vanília, illetve a karamell. Minél több ideig pihent az ital a tölgyfahordókban, ezek az árnyalatok annál erőteljesebbé, illetve kompaktabbá válnak. Pontosan ez az oka annak, hogy érdemes megízlelni legalább egyszer a prémiumminőséget is, ha konyakokról van szó.

Dániel

Senki sem annyira objektív, hogy feltevés és bizonyított tény között mindenkor különbséget tudjon tenni. Van, hogy valamiről azt hisszük, bizton tudjuk, de elszámítjuk magunkat, és visszatalálni sokszor minden, csak éppen nem egyszerű. (Ferdinand von Schirach)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük