Mi a kreatin? A kreatin szedése okosan

Share

A kreatin népszerűsége nem véletlen, hiszen nagyfokú teljesítménynövekedés érhető el a segítségével. A kreatin készítmények hozzájárulnak az izomzat fokozott növekedéséhez is, így a testépítés egyik fontos étrendkiegészítőjévé váltak.

A népszerűségüket az is növeli, hogy teljesen természetes anyagokból épülnek fel, amelyek a tömegnövelő szerekkel szemben bizalmatlan testépítők számára is megnyugtató tényként szolgálnak. A kreatin legfőbb összetevője a glicin, az arginin és a metionin amonisav.

Így hat a kreatin

A kreatin hatásmechanizmusa a sajttérfogat jelentős megnövekedéséből adódik. Ez a tulajdonsága tette népszerűvé a kreatint, hiszen roppant hatékony megoldással szolgál az izomtérfogat növelésében.

A kreatin bevitelét követően bekerül a véráramba, ahonnan a sejtfalakon keresztül megérkezik az izomsejtekbe. A kreatin hihetetlen mennyiségű vizet képes magával szállítani az izmokba, ilyen módon képes megnövelni magát az izomtömeget. A valós vízvisszatartás az izomsejtekben történik, így ez a megoldás tartós és biztonságos izomtérfogat növekedést jelent. Fontos kiemelni azt is, hogy a kreatin által elért sejttérfogat-növekedés elősegíti az izomzat további fejlődését, azaz megfelelő feltételeket teremt a további testépítéshez.

Ma már egyértelmű bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az erősen hidratált izomsejtek hatékonyabban végzik az új proteinek szintézisét, illetve lassítják az izomsejtek lebontásának folyamatát. Tehát a kreatinnak köszönhetően a sejtek fokozott izomnövelő és lebontás-gátló fázisban működnek.

A testépítők számára a kreatin robbanásszerű fejlődést okoz, azonban a növekedés üteme a későbbiekben lassul. Mivel az izomzat hidratálásának a lehetősége véges, ezért a telítődést követően a felvett víz mennyisége már nem nőhet hasonló ütemben. Az továbbiakban a kreatin szedése elsősorban az izomtömeg megtartását és a lassú növelését szolgálja.

A kreatin további pozitív hatásai

Az izomtömeg növekedése mellett a kreatin képes hozzájárulni az erőszint jelentős megnövekedéséhez is. Ez olyan tulajdonság, ami nagyban segíti a további sportteljesítmények elérését. Ráadásul segíti a regenerálódási folyamatokat, ami nem csak a fokozott edzéstempó lehetőségét adja, de a közérzetet is jelentősen javíthatja.

A kreatin cseppet sem tekinthető testidegen anyagnak, hiszen természetes formában is jelen van a szervezetünkben. A kreatin nélkülözhetetlen az adenozin-trifoszfát szintézisben, azaz nélküle elképzelhetetlen lenne a rendes izomműködés, illetve az izmok összehúzódása.

HIRDETÉS ⬇

Máté

Az újságírók sem tökéletesebbek, mint bármely más szakma képviselői. De az újságírói etikát követők munkája minőségileg más, mint azoké, akik kivonják magukat alóla. (Timothy D. Snyder)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük