Hogyan kell leolvasztani a fagyasztót?

Share

A fagyasztók rendszeres tisztítása és karbantartása nemcsak azért fontos, mert így esztétikusabban néz ki a készülék belseje, hanem azért is, mert ezzel hosszú távon pénzt és energiát takaríthatsz meg. 

Bár sok modern fagyasztó ma már „nofrost” technológiával van felszerelve, ami elvileg minimalizálja a jég felhalmozódását, a valóságban előfordulhat, hogy bizonyos körülmények között mégis jég képződik. De mit is tehetünk ez ellen, és hogyan tartsuk karban fagyasztónkat, hogy a lehető legjobb hatékonysággal működjön? Mai cikkünkben a háztartási gépek világába kalauzoljuk el olvasóinkat.

Mikor jön el az ideje a leolvasztásnak?

Nos, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a vastag jégréteget tartalmazó fagyasztó nem praktikus és még kevésbé hatékony. Az egyik első dolog, amit meg kell figyelni, az a jegesedés vastagsága. 

Ha a jég- vagy dérképződés eléri a 10-15 mm-es vastagságot, akkor ideje cselekedni. Bár elsőre nem tűnhet soknak, ez a réteg jelentős hőszigetelésként működik, rontva a fagyasztó teljesítményét és növelve az energiafogyasztást. 

A leolvasztás lépései

Ha nekilátnál a feladatnak, javasolt néhány előkészületet tenni. Először is, tervezz meg mindent előre! Már egy nappal előtte csökkentheted a fagyasztó hőmérsékletét, hogy az élelmiszereket a lehető legjobban lehűtsd, így nem fognak annyira kiolvadni, amíg nem kerülnek vissza a készülékbe. A „FastFreeze” vagy „Frostmatic” funkció, ha a fagyasztód rendelkezik ilyesmivel, ideális lehet erre a célra.

Amikor elérkezett a leolvasztás napja, húzd ki a fagyasztót a konnektorból, majd távolítsd el belőle az összes ételt. Praktikus ötlet lehet a fagyasztott árukat újságpapírba csomagolni és egy hűvös helyre helyezni (pl. a kamrába). Amit tudsz, pakolj be egy hűtőtáskába, jégakkuk mellé. Különösen fontos ez az olyan egészséges, de gyorsan romlandó ételek esetében, mint a halak vagy a nyers húsok.

Ezután egy fazék meleg vízzel gyorsíthatod fel a leolvasztást. Ne helyezd közvetlenül a fagyasztó burkolatára, inkább egy puha rongyra tedd. A langyos víz hatására a jég olvadni kezd, amit konyharuhával vagy papírtörlővel könnyedén felitathatsz. Arra vigyázz, hogy ne használj éles eszközöket a jég eltávolítására, mert könnyen megsértheted a fagyasztó belső felületét.

Az újraindítás és ételek visszapakolása

Miután sikeresen eltávolítottad a jeget, és szárazra törölted a fagyasztó belsejét, ideje újra bekapcsolni a készüléket. Állítsd a hőfokot a lehető legalacsonyabbra, és hagyd, hogy két-három órán keresztül üresen járva visszahűljön a megfelelő hőmérsékletre. 

A fagyasztók karbantartása ugyan némi időt és előkészületet igényel, de hosszú távon meghálálja magát. A hatékony működés nemcsak az eszköz élettartamát növeli, hanem a villanyszámlán is érezhető lesz a különbség. Az egyszerű lépések betartásával nemcsak a pénztárcád, de a bolygó is hálás lesz a befektetett munkáért.

Dániel

Senki sem annyira objektív, hogy feltevés és bizonyított tény között mindenkor különbséget tudjon tenni. Van, hogy valamiről azt hisszük, bizton tudjuk, de elszámítjuk magunkat, és visszatalálni sokszor minden, csak éppen nem egyszerű. (Ferdinand von Schirach)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük