KSH: márciusban 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Share

Márciusban az ipari termelés 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt a termelés. A februárinál 0,1 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértek, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás – elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt – számottevően, 13,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar termelése 3,0, az energiaiparé 19,2, a csekély súlyú bányászaté 9,6 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az ipari export volumene 2,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 18,2 százalékkal visszaesett, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 11,8, a feldolgozóiparé 12,4 százalékkal emelkedett az tavaly márciushoz képest. Az idei első negyedévben az ipari termelés 5,5 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 5,1, a hazai értékesítésé 8,0 százalékkal emelkedett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly márciusinál. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány március végén 26,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az exportrendelések 28,7 százalékkal nőttek, a belföldiek 8,2 százalékkal elmaradtak a tavaly március végiektől.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22 százalékát képviselő járműgyártás 13,3 százalékos visszaesésén belül a közúti gépjármű gyártása 20, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,3 százalékkal csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz mérve.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,2 százalékkal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal bővült.

Az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 10,2 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként.

Legnagyobb mértékben, 23,0 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, miközben a kivitele csökkent.

Tovább gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásában: márciusban 21,9 százalékkal emelkedett a kibocsátás. A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző havi 3,1 százalékos visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, ami a külpiaci eladások növekedésének és a hazai eladások csökkenésének az eredője.

MTI

HIRDETÉS ⬇

Máté

Az újságírók sem tökéletesebbek, mint bármely más szakma képviselői. De az újságírói etikát követők munkája minőségileg más, mint azoké, akik kivonják magukat alóla. (Timothy D. Snyder)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük