A szlovén államfő május 11-re hívta össze a parlament alakuló ülését

Share

Borut Pahor szlovén államfő május 11-re hívta össze a parlament alakuló ülését, miután jogerőre emelkedett az április 24-ei parlamenti választás eredménye – közölte a szlovén sajtó vasárnap.

A szlovén választási bizottság (DVK) megerősítette, hogy Robert Golob újonnan alakított ellenzéki baloldali Szabadság Mozgalom nevű pártja nyerte meg a választást.

A DVK által száz százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a Szabadság Mozgalomnak 41 mandátuma lesz az új összetételű, 90 fős nemzetgyűlésben. A Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett. Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár.

HIRDETÉS ⬇ A cikk folytatódik ⬇

A parlamenti többséghez 46 mandátumra van szükség. Golobnak az SD-vel és a Baloldallal 53 képviselője lesz a parlamentben.

A leendő balközép koalíciós kormány miniszterelnök-jelöltje a koalíciós tárgyalások pénteki, második fordulója után elmondta: a tárgyalások zökkenőmentesen folynak, és szerdán már biztosat tudnak mondani a miniszterjelöltekről és a tárcák számáról.

Pahor vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: az alakuló ülést követően hét napon belül ki kell nevezniük a pártoknak a frakcióvezetőket. Amennyiben ez megtörténik, összehívja az első hivatalos konzultációs tárgyalásokat.

“Ha a konzultációkon meggyőző támogatást sikerül nyernie egy miniszterelnök-jelöltnek – itt nem számítok meglepetésekre -, úgy gondolom, még aznap aláírom a jelölését, és elküldöm az parlamentnek” – mondta, hozzátéve: ezzel megteremti a feltételét annak, hogy a lehető leghamarabb kinevezhessék a miniszterelnököt és az új kormányt.

MTI

HIRDETÉS ⬇

Máté

Az újságírók sem tökéletesebbek, mint bármely más szakma képviselői. De az újságírói etikát követők munkája minőségileg más, mint azoké, akik kivonják magukat alóla. (Timothy D. Snyder)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük