Dean Ornish tanulmánya azzal foglalkozik, hogy életmódváltás segítségével – ami magában foglalja az étkezés, a mozgás, az alvás, a stresszkezelés, a függőségek aspektusait – mi tehető a gondolkodásbeli hanyatlás és az Alzheimer-kór ellen.
Alzheimer-kór: egy időskori degeneratív betegség
Az Alzheimer-betegség olyan hosszú távú betegség, ami a gondolkodásbeli funkciók romlásával jár, és javarészt 80 éves kortól mutat emelkedő tendenciát. A betegség befolyásolhatja az idő- és térbeli orientációs és ítélőképességet, akár beszéd és gondolkodásbeli nehézségekkel is járhat, személyiségváltozás is végbemehet. Mindez a folyamat azonban lassítható megfelelő életmódbeli változtatásokkal.
A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén számos, az egészséges életmóddal kapcsolatos információ birtokosaivá válhatnak a résztvevők. Ez nagymértékben segíti azon igyekezetüket, hogy mások számára is hozzáférhetővé tegyék azt a tudást, amivel segíthetnek egészségesebben élni.
Hogyan késleltethető az Alzheimer-kór kialakulása?
A kutatás hipotézise több tanulmány következtetésére alapul, amelyek közül az egyik szerint, ha korlátozzuk a telített és transz-zsírbevitelt, és növeljük az Omega-3 bevitelét, illetve nagy mennyiségben fogyasztunk zöldségeket, akkor az Alzheimer-kór kialakulását lehet késleltetni/akadályozni.
A FINGER-Study kivitelezése közben is hasonló következtetésekre jutottak a kutatók, egy 2 éves utánkövetéses vizsgálatban, 60 és 77 év közötti alanyok bevonásával módosították a vizsgálatban résztvevők életmódját. Bevezették a rendszeres testedzést, a kiegyensúlyozott diétát, a kognitív tréninget. Az eredmények szerint a kontrollcsoporthoz képest 25%-ot javult a globális kogníció, és csökkent a kardiovaszkuláris halálozás esélye.
A szívkoszorúér betegségnek és az AD kialakulásának sok közös biológiai mechanizmusa létezik, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy az intenzív életmódváltással a szívkoszorúér-betegség megelőzése mellett az Alzheimer-kórt is meg lehet előzni.
Ez tartalmazhatja a teljes értékű ételfogyasztást, kevés zsírt és feldolgozott szénhidrátokat, édesítőket és adalékanyagokat jelent, rendszeres mérsékelt testmozgást, stresszkezelő technikákat.
A kutatásban 20 héten keresztül alkalmaztak életmód programot
Ennek során:
- A táplálkozás terén teljes értékű, minimálisan feldolgozott növényi alapú (vegán) étrendet használtak.
- A testmozgás személyre szabott “edzésreceptekből” állt.
- Lényeges elem volt a stresszkezelés és az alvás, valamint a napi egy óra meditáció, a jógaalapú pózok, a nyújtás, a progresszív relaxáció és légzőgyakorlatok.
- A csoportos támogatás is kiemelt szerepet kapott a programban.
- Étrend-kiegészítőket is biztosítottak.
Az eredmények szerint az enyhe kognitív károsodásban vagy Alzheimer-kór okozta korai demenciában szenvedő egyéneknél az átfogó életmódbeli változtatások már 20 hét után javították a kognitív funkciókat.